De Tijd: “Gridlink investeert 100 miljoen in uitbouw snellaadnetwerk Sparki”
Gridlink, actief als energiemakelaar en zonnepaneleninstallateur, heeft de Belgische laadpalenstart-up Sparki overgenomen. Gridlink wil meer dan 100 miljoen euro investeren om het Belgische netwerk van Sparki uit te breiden naar 1.200 ultrasnellaadpunten en duizenden klassieke laadpalen.
De Antwerpse start-up Sparki probeerde met een focus op ultrasnelladers een plaats te verwerven op de laadpalenmarkt die gedomineerd wordt door grote bedrijven. Die uitbouw ging door vertragingen bij vergunningsdossiers en netaansluitingen minder snel dan verwacht. Van de geplande 400 punten eind 2023 zijn er 160 operationeel. De overname door het West-Vlaamse Gridlink, het bedrijf boven de energiemakelaar Enbro en de installateur van zonnepanelen Earth, moet de groei versnellen.
De essentie
De West-Vlaamse energiemakelaar en zonnepaneleninstallateur Gridlink heeft de laadpalenstart-up Sparki overgenomen.
Gridlink wil meer dan 100 miljoen euro investeren om het netwerk van Sparki uit te bouwen tot 1.200 ultrasnellaadpunten in België.
De overnemer wil het actieterrein van Sparki ook uitbreiden met duizenden klassieke tragere laadpalen.
Gridlink, dat in handen is van het management en de federale investeerder SFPIM, werkt aan een nieuwe financieringsronde.
‘Sparki zit al bij de grootste netwerken, maar kan snel uitgroeien tot het uitgebreidste netwerk. Momenteel installeren we 20 tot 26 stekkers per maand', zegt Stijn Rigolle, een van de twee oprichters van Gridlink. ‘Het is de bedoeling om tegen eind 2025 of begin 2026 1.200 ultrasnelle laadpunten te hebben’, zegt de andere oprichter en co-CEO Luc Demeyere. Die komen verspreid op 300 locaties in ons land, vooral op goed bereikbare knooppunten van secundaire wegen.
Het management van Sparki werd recent versterkt met CEO Peter Buyckx, die de uitbouw van het BlueCorner (Blink) laadpalennetwerk in ons land leidde. Van de drie oprichters van Sparki blijft alleen Gorik Vandersanden aan boord.
Dat Sparki en Gridlink elkaar vonden, is geen toeval. De overname werd snel beklonken dankzij een gemeenschappelijke aandeelhouder, de federale investeringsmaatschappij SFPIM. Die bezat zowat de helft van Sparki, verwierf vorig jaar een kwart van Enbro en zag brood in een samengaan.
‘Het team van Sparki is goed in het selecteren van locaties, maar er komt meer bij kijken’, zegt Demeyere. ‘Die laadpalen moeten gevoed worden met elektriciteit. De aankoop van energie is de corebusiness van Enbro. Als makelaar sluiten we 250.000 contracten per jaar.'
De uitbouw van laadinfrastructuur gaat beter in een grotere structuur als Gridlink dan bij een standalone Sparki, dat slechts een twaalftal werknemers telde. ‘Omdat ons bedrijf uit de voegen barstte, hebben we vorig jaar een nieuwe managementstructuur uitgewerkt en versterking op de domeinen financiën, operaties, IT en hr', luidt het bij Gridlink.
Die schaal is ook nodig om geld aan te trekken. ‘We spreken over een investeringsplan van ruim boven 100 miljoen euro’, zegt Demeyere. ‘De volgende investeringsronde zit eraan te komen.'
Trage laadpalen
Sparki specialiseerde zich in ultrasnelladers van minstens 300 kilowatt en biedt op sommige plekken al ultrasnelladers van 720 kilowatt aan. ‘Dat zijn hoge vermogens die nog niet alle auto’s aankunnen. Om een idee te geven, mijn Tesla kan je ermee in een tiental minuten zo goed als vol laden’, zegt Rigolle.
Gridlink wil naast die ultrasnelladers ook klassieke tragere laadpalen (op wisselstroom plaatsen). ‘Er is nood aan een tragere laadinfrastructuur. Mensen die bijvoorbeeld naar een retailpark gaan en van de gelegenheid gebruikmaken om ook wat te laden. Dat zijn andere profielen dan wie snel veel kilometers wil bijladen’, zegt Demeyere.
‘We geloven in de combinatie van beide’, zegt Demeyere. ‘Door in te zetten op laadpleinen met trage laders en ultrasnelle laders zal de impact van Sparki versterken. Hoeveel klassieke laadpunten Sparki wil bouwen is nog niet duidelijk. ‘Maar het zal een veelvoud zijn van die 1.200 ultrasnelladers’, zegt Rigolle.
Net als veel andere spelers bereidt Sparki zich voor op een snelle toename van het aantal elektrische wagens op de Belgische wegen. De inkomsten komen er pas na zware investeringen in infrastructuur. Toch is Gridlink optimistisch over de toekomst. ‘Het gebruik zit voor op het initiële businessplan, wat aantoont dat de markt echt klaar is.’
Energiecrisis
De overname van Sparki komt er na een jaar van forse omzetgroei bij Gridlink. De omzet verdubbelde van 50 miljoen euro naar ruim 100 miljoen euro. De brutowinst (ebitda) die in 2022 6 miljoen bedroeg werd bijna verdubbeld. Het installatiebedrijf Earth, actief in zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen in België, Frankrijk en Duitsland, tekende voor twee derde van de omzet. Het saldo kwam van de makelaarsactiviteiten in vijf Europese landen.
Demeyere verwacht dat de groei dit jaar aanhoudt. ‘We zijn zeer optimistisch, het orderboekje blijft zich goed vullen. De Belgische residentiële markt komt na een zonnepanelentsunami in rustiger vaarwater, maar we zien groei bij bedrijven, overheden en buitenlandse klanten.’
Ook de makelaarsactiviteiten blijven goed draaien na het wegebben van de energiecrisis. ‘Klanten zijn er eigenlijk nog meer mee bezig dan toen. De schok van 2022 zindert nog na en iedereen wil zich wel een stuk indekken', zegt Demeyere. 'We krijgen meer spontane vragen van klanten die onafhankelijk advies willen. Stijn en ik kunnen nergens nog rustig een pintje drinken.’
Bron: De Tijd
Denk je eraan om aan energiedelen te doen?
Ook voor altijd zeker zijn van het juiste energietarief?
Word Gaele en laat je energie aan ons over.
Gerelateerde berichten
Hoe vermijd je torenhoge energieafrekeningen?
Lees meer
Welk type energieconsument ben jij?
Lees meer
Waarom voel je prijsdalingen pas in de afrekening van je energiecontract?
Lees meer