terug naar alle blogberichten

Hoe vermijd je torenhoge energieafrekeningen?

25/04/2024
Gaele - Iedereen de  juiste energiedeal

De voorbije jaren stonden de energieprijzen historisch hoog. Wie tijdens de energiecrisis zijn contract hernieuwde, betaalde een gemiddelde eindafrekening van 10.000 euro. Velen waren niet voorbereid op een dergelijk onverwachte financiële impact. Hoe was dat mogelijk? En hoe kan je zulke verrassingen vermijden in de toekomst?

Te hoge vaste tarieven

Verschillende leveranciers boden in 2023 nog vaste energiecontracten aan. De tarieven waren toen torenhoog omwille van tal van geopolitieke onzekerheden. Vandaag is de markt gestabiliseerd maar de volatiliteit blijft. Anderzijds zijn de energievoorraden nog nooit zo gevuld geweest als nu. Er zijn ook steeds meer hernieuwbare energiebronnen in ons net, waardoor we meer energie-overschotten gaan hebben. Dat wijst altijd op lagere prijzen.

 

Lagere energieprijzen, tijd voor een vast contract?

Uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG blijkt dat de meeste gezinnen een variabel contract hebben. Een slimme keuze vinden ze bij energiemakelaar Enbro en Gaele, want uit hun berekeningen blijkt dat de variabele prijzen met meer dan 20 procent zouden moeten stijgen ten opzichte van de gemiddelde prijs van 2023 voordat ze het prijsniveau van vaste contracten bereiken. Niets wijst op dit moment dat de energieprijzen dergelijke sprongen gaan maken.

 

Veranderen naar een vast contract vinden ze bij Enbro en Gaele dus niet zinvol. ‘Ook al liggen de energieprijzen lager dan in oktober vorig jaar, toen er een korte hype was rond vaste energiecontracten. In die zin is het vandaag wel een beter moment om een vast contract af te sluiten dan in oktober, maar dat is niet wat we adviseren. Ons advies: ga voor variabel’, aldus Luc Demeyere, CEO van Enbro.

 

Vandaag adviseert Gaele dus tegen vaste energiecontracten. Als je zekerheid wil, kan je dat doen. Zekerheid moet echter samenhangen met een bepaalde risico-inschatting. Het verschil is op vandaag veel te groot, waardoor je erg veel betaalt voor die zekerheid.

 

Laat je energiecontract over aan Gaele

De energiemarkt is niet makkelijk te doorgronden. Moet je nu voor vast of variabel gaan? Welk energietarief is nu geschikt voor je energieprofiel? Bij Gaele analyseren we elke dag de energiemarkt en houden zo de vinger aan de pols. Dankzij deze grondige knowhow weten ze perfect welk energiecontract geschikt is op basis van je energieprofiel.

 

Met Gaele ben je voor altijd zeker van het juiste energietarief

Het enige wat jij hoeft te doen, is je eenmalig registreren op www.gaele.be. Vanaf dan nemen we je energie volledig uit handen en regelen alles voor jou, zodat jij voor altijd van het juiste energietarief geniet. Gaele is trouwens 100% onafhankelijk en volledig gratis.

 

Registreer je vandaag nog, helemaal gratis, via deze link.

Gaele - Iedereen de  juiste energiedeal

Ontdek Gaele

Contact

Kortrijksesteenweg 387

8530 Harelbeke

+32 (0)2 899 04 68

info@gaele.be

Gaele - Iedereen de  juiste energiedeal

Je energiemakelaar voor
KMO, industrie en overheid

Gaele - Iedereen de  juiste energiedeal

Duurzame energieoplossingen

Gaele - Iedereen de  juiste energiedeal

Ultrasnel elektrisch laden