Hoe zit het energietarief van Gridlink/Gaele XL in elkaar?
Het energiebedrijf Gridlink komt onder de naam Gaele XL naar de markt met een goedkope combinatie van een vast elektriciteitstarief en gratis zonnepanelen en thuisbatterij. Wat zijn de voorwaarden en is de formule ook iets voor u?
De energiegroep Gridlink biedt via haar platform Gaele opvallend goedkope elektriciteitscontracten aan. De formule heet Gaele XL en combineert de afname van elektriciteit met de installatie van zonnepanelen en een thuisbatterij.
De essentie
- Gridlink biedt via Gaele XL een vast energietarief van 26,5 cent per kWh inclusief btw, de installatie van zonnepanelen en een thuisbatterij.
- Met Gaele XL zullen afnemers nog altijd bij een externe leverancier klant zijn. Ligt de afgesproken prijs daar hoger, dan past Gaele XL bij.
- Na 25 jaar worden de zonnepanelen eigendom van de klant.
- Als u voortijdig uw contract wilt opzeggen, moet u de installatie overnemen tegen een vooraf bepaalde restwaarde.
Wat is het aanbod van Gridlink?
De formule van Gridlink bestaat uit een all-intarief van 25 eurocent per kilowattuur (26,5 eurocent inclusief btw) gedurende 25 jaar. Die prijs omvat alle nettarieven, en wordt jaarlijks met 2 procent geïndexeerd. Bovendien krijgt u voor die prijs ook zonnepanelen en een thuisbatterij geïnstalleerd.
Dit aanbod zet zich meteen als het goedkoopste in de markt. Uit de V-test van de Vlaamse energieregulator VREG blijkt dat het goedkoopste vast contract zonder korting of groepsaankoop momenteel 33 eurocent per kilowattuur kost, terwijl het duurste contract 39 eurocent kost.
EnergyVision kwam in het voorjaar naar de markt met een formule waarin gratis zonnepanelen ook een belangrijke rol spelen. De opbrengst van die zonnepanelen verkoopt EnergyVision aan de klant tegen 20 cent per kilowattuur.
Daarnaast levert EnergyVision tien jaar lang 1.000 kWh stroom per jaar tegen een prijs van 9,5 cent per kWh. Daar komen nog belastingen en regio-afhankelijke distributienettarieven bij, waardoor de prijs uitkomt op 30 cent per kWh. Voor het overige verbruik rekent EnergyVision een variabel tarief aan dat maandelijks wijzigt en gebaseerd is op de gemiddelde dagprijzen op de spotmarkt.
Wie is mijn feitelijke leverancier?
Gridlink treedt zelf niet op als energieleverancier. Het aanbod is een uitbreiding op Gaele, een dochteronderneming die energiecontracten scant en klanten na het geven van hun goedkeuring overzet naar een goedkopere leverancier. Met Gaele XL – met zonnepanelen en batterij – zullen afnemers nog altijd bij een externe leverancier klant zijn. Ligt de prijs daar hoger dan 25 cent per kilowattuur, dan past Gaele het verschil bij om te garanderen dat de factuur nooit meer bedraagt dan de vaste prijs van 25 eurocent.
Hoe groot zijn de zonnepaneleninstallaties?
Bij het afsluiten van een contract bij Gaele XL worden minimaal acht zonnepanelen geïnstalleerd. Maar dat kunnen ook meer panelen worden als dat technisch mogelijk is, en het dak van de consument dat toelaat.
Wat is de opslagcapaciteit van de batterijen?
Bij elke klant wordt een batterij met een opslagcapaciteit van minimaal 8 kWh geïnstalleerd. Gaele XL monitort continu het opslaggebruik van de batterij en kan die uitbreiden als dat nodig is.
Wie verbruikt de elektriciteit die in de batterij opgeslagen zit?
Er is geen stroom uit de batterij voorzien voor eigen gebruik door de eindgebruiker. De elektriciteit die de batterij in en uit stroomt, wordt integraal door Gridlink/Gaele XL gebruikt om in te spelen op de zogenaamde onbalansmarkt.
Om dat te begrijpen moet u weten dat het elektriciteitsnetwerk altijd in evenwicht moet blijven. Dat wil zeggen dat er evenveel elektriciteit in het net wordt geïnjecteerd als de verbruikte hoeveelheid. Die balans vinden is met de jaren complexer geworden door de toename van de productie van groene stroom. De opbrengst van zonnepanelen en windmolens is onvoorspelbaar en dat levert soms onverwachte pieken en dalen op.
Die verschillen moeten altijd worden weggewerkt, omdat anders de centrales zich dan loskoppelen van het net en er zo een black-out kan ontstaan. Elia, de Belgische netbeheerder voor elektriciteit, ziet er constant op toe dat het evenwicht bewaard blijft.
De pieken en dalen worden in belangrijke mate opgevangen door klassieke gascentrales op en af te regelen. Er wordt ook een beroep gedaan op grootverbruikers die hun verbruik soms verhogen of verlagen om de balans te bewaren. De supermarktgroep Colruyt schakelt bijvoorbeeld al zijn koelinstallaties een korte periode uit als er een stroomtekort op het net is, en drijft de koeling op als er een overschot is.
Het plan van Gridlink is de elektriciteit die het bij de klanten in een thuisbatterij opslaat in te zetten om flexibel in te spelen op tekorten en overschotten op de elektriciteitsmarkt. Met zulke flexibele balanceringsbuffers valt een pak meer te verdienen dan met de gewone verkoop van elektriciteit.
Wat gebeurt er na 25 jaar?
Na 25 jaar worden de zonnepanelen eigendom van de klant. Eventueel kan op dat moment een nieuw contract worden afgesloten tegen de dan geldende voorwaarden.
Wat als ik al zonnepanelen heb?
Gaele XL richt zich in de eerste plaats op eigenaars die nog geen zonnepanelen op hun dak hebben. Dat betekent dat nog altijd 88 procent van de beschikbare en geschikte daken in aanmerking komt. Op termijn wil Gaele XL ook op zoek gaan naar een formule waarmee mensen die al zonnepanelen hebben ook klant kunnen worden.
Wat als ik mijn contract wil opzeggen?
Als u voortijdig uw contract wil opzeggen, moet u de installatie overnemen tegen een vastgestelde restwaarde. Die wordt berekend op basis van een periode van 25 jaar, met een afschrijving van 4 procent per jaar.
Hoe past een laadpaal in het aanbod?
Vanaf maart 2025 zal Gaele XL de energie kunnen sturen met de laadpalen van Sparki, ook een bedrijf uit de Gridlink-groep. Die koppeling is pas volgend jaar mogelijk omdat Sparki nu enkel UFC-laadpalen (Ultra Fast Chargers) heeft. Maar vanaf maart heeft het bedrijf ook gewone AC-laadpalen beschikbaar voor de consumentenmarkt. De bedoeling is dat elektrische wagens gekoppeld kunnen worden aan de Sparki-laadpaal en zo kunnen opladen met de goedkope energie via Gaele XL.
Nuttige links
Bron: link