terug naar alle blogberichten

25 jaar vaste elektriciteitsprijs in ruil voor zonnepanelen op je dak: is aanbod van nieuwe energiespeler écht interessant?

25 jaar vaste elektriciteitsprijs in ruil voor zonnepanelen op je dak: is aanbod van nieuwe energiespeler écht interessant?

Energie-expert Joannes Laveyne beantwoordt onze vragen over het nieuwe energiecontract van Gaele.

Een nieuwe energiespeler, Gaele XL, zorgt er straks voor dat er zonnepanelen op je dak liggen zonder dat je daarvoor moet betalen. In ruil krijg je een vast energietarief van 26,5 eurocent per kWh. Is dat een interessante deal? En kan iedereen meedoen?

Hoe werkt het?

Concreet kan je vanaf zaterdag intekenen op Gaele XL: een aanbod van het West-Vlaamse energiebedrijf Gridlink, waarbij je minstens acht zonnepanelen op je dak laat leggen en een thuisbatterij van 8 kWh laat plaatsen. “Ons bedrijf installeert nu al zonnepanelen – van particulieren die ze kopen of huren – en daar is de mediaan zestien panelen. Maar je kan dus al meedoen vanaf acht panelen”, zegt CEO Luc Demeyere. Wil je zelf die investering doen, van 16 panelen en een grote batterij, dan zal je dat zeker meer dan 6.000 euro kosten.

 

In ruil voor die installatie krijg jij dan 25 jaar lang een vast energietarief van 26,5 eurocent inclusief btw. Dat bedrag stijgt elk jaar volgens de gemiddelde inflatie met 2 procent. Verder hoef je je niets meer aan te trekken. Zelfverbruik op het moment dat de zon schijnt, pieken vermijden met het capaciteitstarief – het zijn gewoontes die de residentiële klant zich al heeft eigen gemaakt, maar die je nu weer mag vergeten. Te allen tijde zal je 26,5 cent betalen.

Is 26,5 cent per kWh duur?

Volgens Luc Demeyere niet. “De huidige vaste energietarieven schommelen rond de 38 eurocent. Wij zijn dus 31 procent goedkoper. Bovendien zitten de tarieven opnieuw in de lift: door de stijgende gasprijs zul je ook voor elektriciteit binnenkort weer meer betalen.”

Ook energie-expert Joannes Laveyne (UGent) noemt het tarief van Gaele XL “interessant”. Maar hoe zal de prijs voor elektriciteit de komende 25 jaar evolueren? “Als we dat eens wisten hé”, zegt Laveyne. “Het klopt dat de Vlaamse regering het engagement aangaat om elektriciteit goedkoper te maken ten opzichte van gas.” Dat zou bijvoorbeeld de installatie van een warmtepomp om je woning te verwarmen ook financieel rendabel moeten maken. “Maar als je tussen de lijnen door leest, zal het vooral gas zijn dat duurder wordt en zie ik de kosten van elektriciteit niet zoveel dalen.”

Verder is het onduidelijk hoe de elektriciteitsprijzen de komende jaren – en al zeker 25 jaar – zullen evolueren.

Is dit goedkoper dan zelf zonnepanelen leggen?

Bij Gaele XL zeggen ze van wel. Zij maakten berekeningen waarbij ze zonnepanelen – een investering van ongeveer 5.000 euro – in combinatie met een variabel of een vast tarief afzetten tegen de prijzen van Gaele XL. Met een variabel tarief zou je na 25 jaar 328,58 euro goedkoper uitkomen. Met een vast tarief zelfs 2.600 euro. Maar ook dat blijft natuurlijk een schatting: ceo Luc Demeyere rekent erop dat de gemiddelde elektriciteitsprijs jaarlijks met 3,5 procent zal stijgen. Maar het is onzeker of dat ook zo is.

Hoe kan Gaele XL die prijs bieden?

De zonnepanelen en de thuisbatterij die je laat installeren, staan volledig onder controle van het bedrijf. Dat betekent dat zij die zonnestroom zelf gaan verkopen aan hun eigen klanten – meestal grote bedrijven. En daarnaast gaan ze met die batterij handelen op de zogenoemde onbalansmarkt. Dat is een handel in stroom die ervoor zorgt dat het net altijd in evenwicht blijft. Er moet namelijk op elk moment evenveel stroom op het net gezet worden als er afgehaald wordt. Anders stuikt dat elektriciteitssysteem in elkaar.

LEES OOK. Stijgende gasprijs zorgt voor zenuwachtigheid op de markt: “In de plaats van Russisch gas, zijn we van iets anders afhankelijk geworden”

“Handelen in onbalans is eigenlijk handelen in verkeerde voorspellingen”, zegt Demeyere. “Op voorhand is er voorspeld hoeveel zonne-energie, hoeveel windenergie en hoeveel andere stroombronnen er zullen zijn. Maar stel je voor dat er meer zon is op een bepaald moment dan voorzien. Wel, dan zullen er snel afnemers gevonden moeten worden voor overtollige stroom. Het is op zo’n moment dat je veel geld kunt verdienen op die markt.” (Lees verder onder de foto)

Energie-expert Joannes Laveyne. — © Bahnmuller

“Dat gaat soms om héél veel geld”, zegt professor Laveyne. “Soms krijg je weleens tot 4.500 euro voor één megawattuur stroom in een kwartier tijd. Dat maakt dat wie flexibel kan inspelen op die markt ook heel snel zijn investering kan terugverdienen. Soms zelfs in twee tot drie jaar tijd. Dat maakt dat veel bedrijven inspelen op die markt en oplossingen aanbieden, om een deel van die koek mee te verdienen.”

Wie komt in aanmerking?

“In eerste instantie mikken we op woningen waar nog geen zonnepanelen op liggen”, zegt Luc Demeyere. “We kunnen dus geen bestaande installaties overnemen of uitbreiden. Verder moet je dak asbestvrij zijn en je elektriciteitsinstallatie gekeurd zijn. De oriëntatie is niet zo belangrijk: ofwel ligt het dak op het noorden en het zuiden en dan installeren we de panelen op het zuiden. Ofwel is de oriëntatie oost-west en dan kunnen we beide zijden gebruiken. Op een appartementsgebouw kan het in principe ook, maar er moet voldoende plaats zijn en het is niet altijd even evident om met alle eigenaars een overeenkomst te sluiten over het gebruik van het dak, bijvoorbeeld.”

“In eerste instantie mikken we op woningen waar nog geen zonnepanelen op liggen. We kunnen dus geen bestaande installaties overnemen of uitbreiden”
-Luc Demeyere
CEO Gaele

Is er een limiet?

Gaele XL mikt op huishoudens, maar net zo goed op kleine ondernemers. Ook de bakker en de slager zouden dus kunnen intekenen op het concept. “De vaste prijs geldt tot een maximale afname van 100.000 kWh per jaar. Een groter verbruik valt buiten deze regeling.”

Wat als je je huis verkoopt, of geen zin meer hebt in de stroom van Gaele XL?

Je kan de zonnepanelen overkopen of het hele contract overzetten op de koper van je woning. Ze teruggeven is niet mogelijk. “Bij het ondertekenen van je contract krijg je een afwaarderingstabel met de overnameprijs per jaar nadat je klant bent geworden”, zegt Demeyere. “Zo weet je altijd op voorhand hoeveel je zou moeten betalen wil je de panelen en de batterij zelf overkopen.”

Is het een interessante keuze?

“Dit soort oplossingen zal een eigen publiek hebben”, denkt professor Laveyne. “Enerzijds is het een heel duidelijk en zeker aanbod: je weet op elk moment wat je zal betalen. Anderzijds is het ook onduidelijk. Een engagement van 25 jaar in een veranderende markt is érg lang. Het handelen in onbalans, daar kennen we momenteel de toekomst nog niet van. Er zijn analisten die denken dat er steeds meer spelers zullen komen op die onbalansmarkt en dat zij de marges samen zullen verkleinen. Anderen denken dan weer dat het net andersom zal zijn. Maar voor mij is het nog onduidelijk welke kant het zal opgaan.”

“Een engagement van 25 jaar in een veranderende markt is érg lang. Het handelen in onbalans, daar kennen we momenteel de toekomst nog niet van”
-Joannes Laveyne
Energie-expert

“Wij denken inderdaad dat de onbalans alleen maar belangrijker zal worden”, besluit co-CEO Stijn Rigolle. “De verwachtingen zijn dat we alleen maar meer elektriciteit zullen nodig hebben en voor ons volgt daaruit dat ook de mogelijkheden met de onbalans nog zullen stijgen.”

Nuttige links

Bron: link

Lees meer

Bekijk onze blogartikelen

Iedereen Gaele,
nu jij nog!